את תשלום הארנונה בישראל כולנו מכירים, בתור אנשים פרטיים שמשלמים ארנונה בבית או בתור בעלי עסקים ששוכרים או מחזיקים בנכס כלשהו למטרות עסקים, משרד, חנות או כל דבר אחר. כדי להימנע מריביות ומהליכי הוצאה לפועל חשוב מאוד להסדיר את התשלום בזמן, ובעלי עסקים רבים שואלים את עצמם כל כמה זמן נדרש לשלם. בואו ננסה להבין מהו בכלל התשלום הזה ואיך הוא מתבצע, מתי וכמה צריך לשלם, מי זכאי להנחות ועוד.

מהי ארנונה וכיצד מתבצע תשלום ארנונה?

ארנונה היא חשבון שתושבים בישראל משלמים לרשות המקומית שבה הם מתגוררים או שבשטחה נמצא העסק שלהם. זהו בעצם מס שנתי שהרשות המקומית גובה מהתושבים שלה כדי להמשיך את פעילותה השוטפת – פינוי אשפה, הקמה ותחזוקה של מתקנים ציבוריים, ניקיון הרחובות, סלילת כבישים וכן הלאה.

מתי משלמים ארנונה?

מועד התשלום של הארנונה משתנה לפי הרשות המקומית ולפי בחירתו של המשלם. יש מקומות המאפשרים תשלום שנתי מראש של כל הסכום, לצד תשלום דו חודשיים שש פעמים בשנה. רשויות אחרות גובות את הארנונה בכל חודש אי זוגי בשנה. בהרבה מקרים המשלם עצמו יכול לבחור בין אפשרויות פריסה ותשלום שונות, אך אלו הן האפשרויות הנפוצות יותר. בתור בעלי עסקים זוהי האחריות שלכם לברר את אופן התשלום ולוודא שאתם משלמים בזמן ולא צוברים חובות.

העלאת מס הארנונה והשפעתה

חשוב מאוד לדעת כי מס הארנונה הוא המס היחיד שעולה בהתמדה על בסיס שנתי בלי קשר לרמת השירותים שהרשויות המקומיות מציעות. הן למעשה מתבססות על העלאה אוטומטית מדי שנה של הארנונה, וזוהי גם הדרך שלהם לתחזק את עצמן כלכלית. בשנת 2023 עלתה הארנונה בפעם האחרונה בשיעור של 1.37 אחוזים. משמעות הדבר – אזרחי ישראל, דיירי הנכסים הפרטיים ובעלי העסקים כאחד, נדרשים לשלם יותר מדי שנה.

מי זכאי להנחה בארנונה?

ההנחה בארנונה מתחלקות לשני סוגים – הנחת חובה והנחת רשות. הן מבוססות על פרמטרים כמו מצב סוציו-אקונומי, נכות, שירות מילואים, זקנה או סוג הנכס. למשל, מחזיקי נכס מגורים בעוטף עזה זכאים ל-45 אחוזי הנחה. בעלי עסקים עם נכס שאינו למטרת מגורים ייהנו מ-39 אחוזי הנחה. אזרחים ותיקים זכאים להנחה עד מאה אחוז למחיה בגודל של עד 100 מ"ר, ועוד.

באשר לבעלי עסקים, אפשר לקבל הנחות ופטורים על אדמות חקלאיות שלא השתמשו בהן לשנת שמיטה, פטור על נכסים שלא השתמשו בהם 3 שנים ועוד. לבעלי עסקים חשוב לזכור גם שאם מחפשים משרדים להשכרה צריך להחשיב את הוצאת הארנונה כהוצאה מוכרת, והיא הרבה פעמים יכולה להיות מוכרת במאה אחוז (כלומר שמזדכים עליה במועד תשלום המס).

השבת יתרת זכות בארנונה

אז דיברנו על תשלום הארנונה, ועכשיו נדבר על מקרים של יתרת זיכוי, מה שקורה לרוב כשמשלמים את הארנונה מראש. במצבים כאלו, כשהנכס עובר לחזקה של מישהו אחר נוצרת יתרת זכות, ואפשר לפנות אל אגף הגבייה ברשויות השונות במגוון דרכים ולקבל את הכסף בחזרה. אפשר לקבל את הכסף לרוב באחת משתי נקודות – עזיבת הנכס הקיים או כניסה לנכס החדש. התשלום הזה רלוונטי גם לעסקים וגם לאנשים פרטיים.

הנחה בארנונה לעסקים

לאחר משבר הקורונה בישראל הוקמה תוכנית סיוע לעסקים, שבמסגרתה היה אפשר להגיש בקשה של עד 95 אחוזי הנחה בארנונה. בשלב הבא ניתנה הקלה נוספת כדי לסייע לבעלי עסקים במדינה עם עלויות הארנונה הגבוהות, וכיום בעלי עסקים יכולים להגיש בקלות בקשה לבחינה ולהפחתה בתשלומי הארנונה השנתיים. עסקים שעמדו בקריטריונים טרם הגשה יהיו זכאים להחזר רטרואקטיבי.

לסיכום

בתור בעלי עסקים חשוב מאוד להכיר את תשלום הארנונה, להסדיר תשלומים אל מול הרשות המקומית ולוודא שאתם לא חורגים מהמגבלות. אם אתם מחפשים משרדים למכירה, כאן באתר מניבים תמצאו מגוון אפשרויות של נכסים מעולים לעסק שלכם להשקעה חכמה או לעבודה שוטפת.